Etap stabilizacji
Zanim organizm przestawi się na tradycyjne polskie jedzenie, musi najpierw przyzwyczaić się do zwiększonej kaloryczności i objętości posiłków, aby nie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej. Wiemy już, że etap stabilizacji powinien trwać najlepiej tyle czasu ile trwała sama dieta. Kolejnym krokiem jest stopniowe zwiększanie kaloryczność posiłków najlepiej o 100 - 150 kalorii tygodniowo. Jeśli wartość kaloryczna diety odchudzającej wynosiła np 1300 kcal, nie można przejść od następnego dnia do spożywania dziennie 2000 kcal. Jeśli nasza dieta wykluczała z menu węglowodany, pierwszym krokiem do stabilizacji będzie ich ponowne włączanie. Przez pierwsze dwa tygodnie najkorzystniej jest zwiększać kaloryczność posiłków porannych. Organizm będzie miał czas spalić je w ciągu dnia, nie obciążając żołądka. Z czasem jednak wzbogacamy kaloryczność o inne posiłki takie jak drugie śniadanie lub obiad. Kolację jedz skromnie -jak mówi stare dobre przysłowie "Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak". Kalorie zwiększamy stopniowo do chwili, aż dojdziemy do dziennej dawki własnego zapotrzebowania kalorycznego, potrzebnej do zapewnienia podstawowej przemiany materii. Nigdy nie unikać posiłków, w obawie przed ponownym przytyciem. Pamiętaj - jeśli nie jesz, metabolizm znów zaczyna zwalniać i wracasz do punktu wyjścia.
Czego unikać podczas etapu stabilizacji
Alkohol wpływa na naszą wagę, dlatego nie jest kompanem przy odchudzaniu czy etapie stabilizacji. Dostarczana zbędną dawkę kalorii - to fakt. Unikajmy go, ponieważ dodatkowo przy jego spożyciu często sięgamy po niepotrzebne przekąski (chipsy, czekolada) Unikajmy też słodyczy, nadmiaru soli, cukru, pełnotłustych serów, tłustych wędliny: parówki, mielonki, mortadele, zawiesiste zupy, tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, fast-foody.
Pamiętajmy też, że kolacja powinna być najlepiej posiłkiem białkowym. Eliminujemy wieczorne potrawy bogate w węglowodany : kanapki, tłuczące makarony, kasze, produkty zbożowe, a także owoce.
Warto pamiętać o wodzie która jest płynem dodatnim dla organizmu.
Regularność wypijania wody będzie potęgowała działanie diety ponieważ, woda jest nośnikiem wszystkich produktów przemiany materii, oraz przyśpiesza dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.
Mimo etapu stabilizacji - TYJĘ
Waga zaczyna iść w górę, zamiast utrzymywać się. Irytujesz się i często rezygnujesz z etapu stabilizacji. Błąd. Etap stabilizacji to przecież zwiększanie kaloryczności posiłków. Spokojnie. Może po prostu za dużo jesz. Masz dwa wyjścia by wybrnąć z nieprzyjemnej sytuacji. Wróć na jakiś czas do poprzedniego sposobu odżywiania lub zwiększ aktywność fizyczną, która ma bardzo duży wpływ na metabolizm.
Pamiętaj - każdy wysiłek fizyczny niesie korzyść naszemu organizmowi – nasila przemianę materii, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przyspiesza odchudzanie, poprawia kondycję fizyczną oraz łagodzi stres i poprawia jakość snu.