Książka Kucharska Herbalife
Bez względu na to, czy stawiasz dopiero pierwsze kroki z Koktajlem Formuła 1, czy też jesteś już wielbicielem koktajli, nasze kuszące przepisy z pewnością Cię zainspirują ! Dodaj odrobinę nowości do swoich ulubionych smaków i spraw swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę. Koktajl Formuła 1 to pyszny i zbilansowany odżywczo substytut posiłku, przyrządzany najczęściej z 250ml odtłuszczonego mleka. Dostarcza białka wysokiej jakości, pochodzącego z soi i mleka, w doskonałych proporcjach oraz niezbędnych mikroskładników odżywczych z dodatkiem składników roślinnych i ziół.
Przygotuj Koktajl Formuła 1 w wersji podstawowej, mieszając dwie łyżki ulubionego smaku z 250ml odtłuszczonego mleka, a otrzymasz zdrowy posiłek w szklance. W ramach programu kontroli wagi zastąp dwa posiłki dwoma pysznymi koktajlami Formuła 1 i zjedz jeden odżywczy posiłek. Dla zdrowego odżywiania lub utrzymania wagi zastąp jeden posiłek dziennie koktajlem Formuła 1 i zjedz dwa odżywcze posiłki.
Zdecydowałaś się w końcu zrzucić nadwagę ?
Jeżeli stosujesz program kontroli wagi, spróbuj poeksperymentować z różnymi smakami koktajli lub dodać owoców czy jogurtu do koktajlu podstawowego, w oparciu o nasze przepisy „Koktajle Kontroli Wagi”. Dla każdego przepisu podano całkowitą ilość kalorii,
co ułatwi Ci monitorowanie spożycia kalorii.
Potrzebujesz energii po wyczerpującym treningu lub musisz odżywić mięśnie?
Delektuj się pysznym koktajlem Formuła 1 przed treningiem lub wspomóż mięśnie po ćwiczeniach dzięki dużej zawartości białka. Formuła 1 ze swoim zbilansowanym składem witamin, minerałów, węglowodanów i białek to wspaniały wybór entuzjastów fitness!
Brak Ci czasu na przygotowanie Zdrowego Posiłku ?
Nie znaczy to, że musisz posiłkować się fast food’em lub rezygnować z posiłków. Weź kilka składników z kuchni, trochę odtłuszczonego mleka, trochę Formuły 1 i zmieszaj wszystko razem, aby stworzyć pyszny koktajl w zaledwie kilka minut!
ŚNIADANIE
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Arbuzowy 248 kcal
- 2 łyżki Formuły 1 Herbalife Wanilia
- 150ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
- 1 kubek arbuza
- Zmiksuj
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Egzotyczny 277 kcal
- 2 łyżki Formuły 1 Herbalife Owoce Tropikalne
- 2 łyżki Odżywki Białkowej Herbalife
- ½ średniego banana
- 2 łyżki płatków owsianych
- 250ml niesłodzonego soku pomarańczowego
- 1 jajko
- Zmiksuj
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Orzechowy 220 kcal
2 łyżki Formuły 1 Herbalife Wanilia
-
- 150ml mleka sojowego
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- Zmiksuj
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Gruszka i Cynamon 227
kcal
2 łyżki Formuły 1 Herbalife Wanilia
- 150 ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
- ½ gruszki ze szczyptą cynamonu
- Zmiksuj
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Truskawka 252 kcal
2 łyżki Formuły 1 Herbalife Truskawka
- 250ml soku z ananasa
- 40g mrożonych truskawek
- Zmiksuj
Odżywcze Śniadanie Herbalife - Koktajl Tornado 330 kcal
2 łyżki Formuły 1 Herbalife Owoce Tropikalne
- 1 porcja niskotłuszczowego jogurtu wiśniowego
- 3 kawałki mango
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 100ml soku jabłkowego
- Zmiksuj
OBIAD
Pyszne Sałatki w 7 kolorach- Herbalife
Zupa krem z groszku i cukini 262 kcal / 1porcja 808g
- Składniki: Groszek zielony 500 g, Cukinia 450 g, (1 szt. dł. 20 cm) Cebula 55 g (pół średniej) Rosół z kury kostka 10 g (10 ml
- Sposób przygotowania:
- Wykonanie: Cukinie obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną cebulę i smażyć( ja na suchej) na średnim ogniu aż zmięknie (około 3-5 minut). Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka. W tym czasie groszek zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozmrozi i odsączyć na sitku. Gdy cukinia będzie już miękka dodać groszek i gotować pod przykryciem 3 minuty. (Uwaga: Nie gotować dłużej, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru!) Zupę zestawić z ognia i zmiksować na krem, stopniowo dodając listki mięty. (Uwaga: Ilość mięty dostosować do własnego smaku!) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polędwica z serem i ciecierzycą 290 kcal
- Składniki: Poledwica wołowa 120g, 3 łyżki ciecierzycyz puszki, 1 duża marchewka, 1 duży pomidor, Ser feta 30g, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyzka oliwy z oliwek
- Sposób przygotowania:
- Mięso rozbić tłuczkiem. Marchewkę i pomidora pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Oliwę połączyć z miodem. Wymieszać. Mięso podsmarzyć na oliwie z miodem , aż będzie rumiane. Do mięsa dodać warzywa i zalać bulionem. Doprawić do smaku. Całość dusić do miękkości. Posypać serem feta. Podawać z ciecierzycą,
Kolorowe pulpety z ziemniakami 216 kcal / 1 porcja 359 g
- Sposób przygotowania
- Mięso zmielić lub posiekać w blenderze, połączyć z białkiem jaja. Doprawić wedle uznania (sól, pieprz, curry, mieszanka do drobiu, zioła). Szpinak odparować na patelni, paprykę drobno pokroić.Mięso podzielić na dwie części. Jedną połączyć ze szpinakiem, drugą z papryką. Formować pulpety. Gotować około 20 minut. Podawać np. z ziemiakiem.
Sałatka z rukolą i łososiem 270 kcal / 1 porcja 216g
- Sposób przygotowania:
- Rukolę umyć i osuszyć. Pomidor umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę, wędlinę w paski. Dodać suszone pomidory. Doprawić octem balsamicznym, oliwą i ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie można dodać suszony tymianek.
Mintaj w sosie pleśniowym z brokułami 260 kcal
- Składniki: Mintaj 200g, Brokuły 200g, Ser pleśniowy 20g, 1/2 jogurtu, Oliwa z oliwek , pieprz, sól, czosnek
- Sposób przygotowania:
- Mintaja opruszyć przyprawami. Brokuł podzielić na rózyczki. Czosnek drobno posiekać, a ser skruszyć. Rybe podsmażyć na oliwie. Jogurt podgrzać w rondelku. Dodać ser. Całość wymieszać i gotować aż do roztopienia sera. Dodać brokuł wymieszać z całoscią. Rybę połączyć z sosem.
Krem z soczewicy z pomidorami 235 kcal / porcja 300g
Składniki:Soczewica czerwona nasiona suche 200 g, Marchew 275 g, Pietruszka. korzeń 92 g, Seler korzeniowy 160 g, Cebula 77 g, Pomidor 355 g, Czosnek 14 g, Olej słonecznikowy 5 g, Bulion warzywny 20 g
- Sposób przygotowania:
- Soczewicę kilkukrotnie płuczemy, po czym przekładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą (około 2,5 l). Pozwalamy jej nasiąknąć wodą przez około 20 minut. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do soczewicy, garnek wstawiamy na mały ogień. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę i dodajemy curry. Do podsmażonych przypraw dodajemy cebulę i czosnek. Całość dusimy na małym ogniu. Cebulę i czosnek wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z soczewicą. Do całości dodajemy dwie kostki rosołowe i resztę przypraw. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie zmiękną. Na koniec zupę miksujemy blenderem. Wywar odcedzamy przez drobne sito. Podajemy ze świeżą bazylią
Filet z indyka z kaszą i grzybami 260 kcal / 1 porcja 164 g
- Składniki: Mięso z piersi indyka bez skóry 100 g, Ziele angielskie 1 g, Grzyby shitiake, suszone 3 g, Kasza gryczanąa 50g, Sól 5g
- Sposób przygotowania:
- Pierś pokroić wedle uznania i włożyć do wody. Dodać łyżeczkę przyprawy do gulaszu, szczyptę soli, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3,4 grzybki suszone i liść laurowy. Gotować aż mięsko będzie gotowe. Kaszę włożyć do wody ze szczyptą soli, gotować aż będzie dobry(około 40 min).
Chłodnik 265 kcal / 1 porcja 560g
- Składniki: Ogórek 500 g (5 średnich), Koperek 40 g (5 łyżek), Czosnek 21 g (3 ząbki), Jogurt naturalny 2% tłuszczu 275 g (1 duże opakowanie), Kefir naturalny 250 g (1 małe opakowanie), Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypty), Sól biała 8 g (1 płaska łyżeczka), Sok cytrynowy 10 g (1 dekagram), Oliwa z oliwek 13 g (1 płaska łyżka)
- Sposób przygotowania:
- Ogórki (najlepiej gruntowe) obrać ze skórki. Koperek posiekać drobno. Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać całe opakowanie jogurtu naturalnego i kefiru. Przyprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny wg upodobań. Kolejny raz zblendować. Podawać mocno schłodzony - można dodać kilka kostek lodu. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek.
Makaron z suszonymi pomidorami 477kcal / 1 porcja 173g
- Składniki : Makaron jajeczny Tagiatelle 400 g, Suszone pomidory 80 g, Cebula 55 g (0,50 średnich), Czosnek 28 g (4 ząbki), Rukola 30 g, Ser Parmezan
- Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, mieszając, by się nie przypalił. Dodaj suszone pomidory, zmniejsz ogień i przesmaż je z cebulką przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnia i pozostaw na kuchence. W dużym garnku zagotuj osolona wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do wody makaron i gotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go na durszlaku. Przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z pomidorami. Dodaj szczypte parmezanu
Omlet Frittata 261 kcal / 1 porcja 263
Składnik:
- Masa jajeczna:Jaja kurze całe 240 g (4 szt.), Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 45 g (0,20 szkl.), Koperek 2 g (1 łyżeczka), Sól biała 1 g (1 szczypta), Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta), Oliwa z oliwek 6 g (0,50 płaska łyżka)
- Dodatki: Pomidor 65 g (0,50 średnich), Cebula 55 g (0,50 średnich), Szynka "Babuni" 60 g (2 plasterki), Papryka czerwona 50 g (0,25 średnich sztuk)
- Sposób przygotowania:
- W misce rozbełtać jaja z mlekiem. Doprawić przyprawami wg. uznania. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Paprykę i cebulkę w kostkę. Plastry szynki pokroić w mniejsze kawałki. Niskie i niezbyt duże naczynie żaroodporne posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oliwie z oliwek. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 -190 stopni (górna i dolna grzałka). Do naczynia wlać masę jajeczną. Posypać cebulką i papryką. Na wierzchu układać kawałki szynki i plasterki pomidora. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Aż jajka się zetną a masa lekko się przypiecze. (pod koniec można na chwile włączyć termoobieg albo funkcję opiekacza). Nie denerwować się gdy masa pójdzie mocno w górę. Jest to normalne i po odcięciu ciepła wszystko opadnie. Jako składniki można dodać tego co lubimy i mamy w lodówce:) Szczypiorek, pieczarki, cukinia.
KOLACJA
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Owocowy 220 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Wanilia
-
- 100ml sok pomarańczowy
- 100ml sok tropikalny
- 50ml sok z mango
- 1 garść cząstek ananasa
- ½ mango
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Tropikalny 374 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Tropikalny
-
- 200ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki odżywki białkowej
- 1 średnie mango
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Borówkowy 249 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Wanilia
- 2 łyżeczki Formuły 3 Odżywki białkowej
-
- 1/3 kubka mleka półtłustego
- ½ szklanki soku z żurawiny
- ½ szklanki mrożonych borówek
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Szarlotka 230 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Wanilia
-
- 1 zielone jabłko (Granny Smith)
- ½ łyżeczka cynamonu
- 125ml sok jabłkowy
- 125ml półtłuste mleko
- 1 łyżka stołowa jogurtu greckiego
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Granat 245 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Wanilia
-
- 1 garść mrożonych jagód
- 1 banan
- 250ml soku z granatu
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu
Kolacja z Koktajlem Herbalife - Koktajl Muesli 530 kcal
- 2 miarki Formuła 1 Wanilia
-
- 250ml nisko tłuszczowego mleka
- 100 gr muesli
- 1 porcja niskotłuszczowego jogurtu malinowego
- 1 łyżka dżemu malinowego
- Zmiksuj z kilkoma kostkami lodu