Rola wody w organiźmie

Rola wody w organiźmie

Woda - życiodajna substancja,  niezbędna do życia 

Woda jest niezbędna, by w organizmie człowieka mogły zachodzić wszystkie procesy warunkujące jego prawidłowe funkcjonowanie. Wszelkie niedobory płynów w ciele mają wpływ na pracę narządów wewnętrznych i nasz wygląd, dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż wody. Jej braki w organizmie prowadzą bowiem do odwodnienia, które jest groźne zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Warto pamiętać, że najmłodsi są bardziej podatni na odwodnienie, dlatego należy zadbać o to, by przyjmowali zalecane ilości płynów. Zapotrzebowanie organizmu na wodę rośnie w upalne letnie dni, co należy uwzględnić, podając maluchom więcej napojów.

Woda spełnia szereg funkcji w naszym organizmie. Jej głównym zadaniem jest utrzymywanie temperatury ciała na stałym, korzystnym dla jego funkcjonowania, poziomie. Istotną rolą wody jest także usuwanie toksyn i wszelkich szkodliwych substancji z organizmu. Niestety, ciało człowieka nie ma zdolności do magazynowania wody. Oznacza to, że jej straty należy na bieżąco uzupełniać. Wodę tracimy z organizmu w związku z różnymi procesami (oddychania, trawienia itp.), działaniami (nasilony wysiłek fizyczny), stanami (gorączka) i warunkami atmosferycznymi (wysoka temperatura powietrza).

Woda wspomaga proces oczyszczenia organizmu, ale na tym nie kończy się jej rola. Właściwa podaż wody zapewnia również optymalną pracę jelit i odpowiednie nawodnienie stolca.

Organizm człowieka potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, dlatego codzienny jadłospis powinien być możliwie urozmaicony. W kwestii napojów jest jednak mniej wymagający – nie musimy pić soków, kawy ani herbaty. Jedynym naprawdę niezbędnym płynem jest woda. Obecnie możemy wybierać między różnymi jej rodzajami, ale szczególnie godna polecenia jest woda mineralna. Zawartość składników mineralnych czyni z niej bowiem wartościowy napój, który oprócz nawodnienia zapewnia podaż cennych mikroelementów. Dużą popularnością cieszą się wysokozmineralizowane wody mineralne, które dzięki zawartości wapnia i magnezu pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie i przemianę materii.

Od właściwego nawodnienia organizmu zależy nasz nastrój, stan skóry i poziom energii, ale większość osób pije wodę dopiero po pojawieniu się uczucia pragnienia. Suchość w ustach i wyraźna potrzeba przyjęcia płynów jest jednak stosunkowo późną oznaką niedoboru wody. Naszym celem powinno więc być niedopuszczenie do wystąpienia uczucia pragnienia poprzezsystematyczne spożywanie różnych napojów. Eksperci zalecają, by dorosłe osoby piły 1,5 litra wody każdego dnia. Taka ilość jest jednak niewystarczająca, gdy intensywnie ćwiczymy lub potrzebujemy więcej płynów w związku z wysoką temperaturą powietrza, ciążą, odchudzaniem itp. Wówczas warto mieć przy sobie butelkę wody mineralnej i sączyć ją co 30- 60 minut małymi łykami przez cały dzień. Warto uświadomić sobie, że woda to nasz sprzymierzeniec w trakcie odchudzania – gdy pojawia się lekkie ssanie w żołądku, szklanka wody pomaga nam „oszukać” głód i oddalić ochotę na kaloryczną przekąskę.

Kiedy warto pić konkretny rodzaj wody ?

Na co dzień, przy niskiej bądź średniej aktywności fizycznej (trwającej do 1 godziny) oraz umiarkowanej temperaturze otoczenia wystarczającym rozwiązaniem będą wody źródlane oraz mineralne nisko- bądź średniozmineralizowane.  Dobrze jest od czasu do czasu zmienić markę wody, zwłaszcza jeśli wybieramy wodę źródlaną, która wcale nie musi zawierać zadeklarowanej na etykiecie ilości składników mineralnych. Jeżeli kierujemy swój wybór na wodę średniozmineralizowaną warto zwrócić uwagę na zawartość wapnia – pierwiastka często niedoborowego w naszej diecie (aby woda wywołała w tym zakresie oczekiwany efekt ilość wapnia powinna być wyższa niż 150 mg/l) oraz magnezu (ilość magnezu powinna być wyższa niż 50 mg/l), czyli pierwiastków wykazujących działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

  • Kryteria te spełniają: wszystkie wody źródlane oraz naturalne wody mineralne nisko- i średniozmineralizowane; niestety wśród wód średniozmineralizowanych nie znajdziemy wody z ilością wapnia powyżej 150 mg/l – najbliżej tej wartości jest Cisowianka.


W upalne dni, podczas intensywnej aktywności fizycznej
 (nie mówimy tu o amatorskim, rekreacyjnym treningu trwającym 1 godzinę) i ciężkiej pracy, a więc w sytuacjach gdy dochodzi do dużych strat potu a wraz z nim soli mineralnych (zwłaszcza sodu i chloru) warto wybierać wody średnio- lub wysokozmineralizowane, zawierające duże ilości sodu oraz chlorków. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż wody wysokozmineralizowane powinny być spożywane wyłącznie w przytoczonych sytuacjach bądź na zlecenie i pod kontrolą lekarza – wszakże nadmiar minerałów również jest szkodliwy! Dotyczy to zwłaszcza sodu, gdyż bardzo często dostarczamy go sobie kilka, a nawet kilkanaście razy za dużo w stosunku do zapotrzebowania organizmu – i to tylko w żywności.

  • Kryteria te spełniają: najwięcej sodu zawierają Piwniczanka oraz Staropolanka 2000, dobrym rozwiązaniem będzie także Muszynianka. Nie masz pod ręką wody wysokozmineralizowanej a pot leje Ci się po plecach? – jest na to sposób. Wówczas do wody źródlanej lub średniozmineralizowanej możemy dodać szczyptę soli, do tego przekąsić soczystego owoca (np. arbuz, truskawki, gruszka) – uzupełnienie elektrolitów gwarantowane 

 

Dla osób z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca, chorobami nerek oraz obrzękami idealnym rozwiązaniem będzie woda niskosodowa (zawartość sodu poniżej 20 mg/l). Wynika to z faktu, iż sód prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie co w tych przypadkach jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem.

  • Kryteria te spełniają: wody źródlane oraz Kropla Beskidu, Arctic Plus, Dobrowianka, Jurajska, Kinga Pienińska, Cisowianka, Nałęczowianka, Ustronianka Biała.

Osoby mające problem z gospodarką mineralną kości (dotyczy to szczególnie kobiet w wieku pomenopauzalnym oraz chorujących na osteoporozę) powinny sięgać po wodę zawierającą wapń (ilość wapnia powyżej 150 mg/l) oraz magnez (ilość magnezu powyżej 50 mg/l), przy czym najlepsza przyswajalność tych pierwiastków ma miejsce przy stosunku wapnia do magnezu wynoszącym 2:1. Okazuje się, że woda mineralna może stanowić dobre uzupełnienie diety w oba te pierwiastki, zwłaszcza w przypadku ich niedoborów. Niemniej jednak nie zapominajmy, iż kluczową sprawą jest racjonalna i zbilansowana dieta.

  • Kryteria te spełniają: wśród obecnych w tabeli wód najlepszym stosunkiem wapnia do magnezu cechuje się Piwniczanka

 

Dla osób zmagających sięuporczywymi zaparciami dobrym rozwiązaniem może okazać się woda bogata w siarczany (ilość siarczanów powyżej 200 mg/l), które pobudzają perystaltykę jelit.

 

  • Kryteria te spełniają: takich wód należy szukać wśród wód leczniczych – jednak te można spożywać wyłącznie pod kontrolą lekarza!

 

Wśród wód pomocy mogą szukać także osoby cierpiące na refluks żołądkowo – przełykowy oraz nadkwasotę żołądka. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie woda obfitująca w wodorowęglany (ilość wodorowęglanów powyżej 600 mg/l), które przyspieszają opróżnianie żołądka oraz neutralizują kwaśną treść żołądkową, zwiększając jej pH.

  • Kryteria te spełniają: wody wysokozmineralizowane (Muszynianka, Piwniczanka, Staropolanka ).O odpowiednią podaż wody powinny zadbać również kobiety w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią – najlepszym rozwiązaniem będą naturalne wody mineralne oraz wody źródlane – niskosodowe, niskozmineralizowane i średniozmineralizowane (z większą ilością wapnia i magnezu).
Treść zamieszczona informacyjnie
Zapraszamy do źródła parenting.pl

https://parenting.pl/portal/rola-wody-w-organizmie

Tagi: blog

Posty powiązane

124Komentarzy

  • Avatar
    Kajetan Wróblewski
    lis 25, 2015

    Woda do picia musi odpowiadać ściśle określonym wymaganiom powinna być chłodna, bezbarwna, bezwonna, klarowna o dobrym smaku. Musi być także czysta pod względem biologicznym i chemicznym. Czy w dzisiejszych czasach to możliwe?

TELEWIZJA CYFROWA

Pełna obsługa techniczna telewizji cyfrowej oraz wszystkich operatorów na terenie Warszawy oraz województwa mazowieckiego

  • Avatar
    kedivekopekturleri
    maj 27, 2023

    Maltese terrier köpekleri, kedivekopekturleri Maltese köpekleri, Akdeniz adalarından gelen dört beyaz köpek ırkının en gözde üyelerinden biridir. Bu köpekler, tarihi olarak Malta adasında yetiştirilmiştir ve genellikle köpek sahipleri tarafından avucunun içinde taşınmışlardır. Bu nedenle, modern dünyada da avuç köpeği olarak bilinirler. wikipedia Dalmaçya köpeğinin kökeni, kesin olmamakla birlikte Hırvatistandaki Dalmaçya bölgesine dayanır. 1800 yıllarından sonra İngilterede yetiştirilen bir köpektir. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde refakatçi olarak yetiştirilmektedir.

Twój komentarz

Wszystkie pola musza być wypełnione

Imię, nazwisko lub nick:
E-mail: (będzie niewidoczny na stronie)
Komentarz:
Przepisz kod z obrazka
Koszyk z zakupami
Proteinowy drink

Najczęściej kupowane

Producenci

Niezbędnik

Nowe produkty

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Dostawcy

  • Herbalife