Czy niedoczynność tarczycy uniemożliwia odchudzanie?
Ponieważ jednym z objawów niedoczynności tarczycy to nadmierne tycie, które często nie jest jednocześnie powiązane ze zwiększonym apetytem, częstymi pacjentami naszego portalu są osoby z tym schorzeniem. Tycie przy chorobie tarczycy jest związane ze spowolnionym metabolizmem i jednocześnie z zatrzymywaniem wody w organizmie. Doprowadza to do dużych wahań masy ciała w ciągu krótkiego czasu, np. w ciągu kilku dni waga może wzrosnąć o 2-3 kg, bez wyraźnej przyczyny.
Do tego osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy mają utrudnione odchudzanie, na ogół chudną wolniej niż osoby zdrowe. Warto jednak wiedzieć, że trzymanie się zaleceń dietetycznych przy niedoczynności tarczycy przynosi zadowalające efekty w postaci redukcji nadmiernych kilogramów.
Podczas odchudzania w chorobach tarczycy, duże znaczenie odgrywają dieta i aktywność fizyczna, bo to od nich zależy ewentualne przyspieszenie metabolizmu.
Przeciwwskazane w diecie przy niedoczynności tarczycy są pokarmy zawierające substancje wolotwórcze, gdyż zaburzają produkcję hormonów tarczycy i mogą się przyczynić do powiększenia gruczołu. Są to: warzywa krzyżowe( np. kapusta, brokuły, brukselka, kalafior) oraz kukurydza, soja, orzeszki ziemne, tapioka, proso. Wymienione produkty tracą właściwości wolotwórcze po ugotowaniu.
Osoby, które przyjmują hormony tarczycy powinny ograniczyć bezpośrednio przed przyjęciem leku lub tuż po, następujące suplementy diety i leki:
- preparaty z żelazem,
- preparaty z wapniem,
- związki zobojętniające np. przy nadkwasocie,
- laktozę
Nie należy spożywać nabiału ok. 3 godziny po przyjęciu tabletki z analogiem tyroksyny. Należy ograniczyć albo zrezygnować ze słodyczy na rzecz świeżych owoców
Zalecenia dietetyczne przy niedoczynności tarczycy:
- spożywanie regularnych posiłków
- picie dużo dobrej jakościowo wody
- spożywanie dużych ilości surowych i gotowanych warzyw
- jadanie orzechów i nasion( oprócz orzeszków ziemnych)- jako dobrego źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych
- jadanie dobrych węglowodanów, przede wszystkim tych o niskim indeksie glikemicznym, tj. ryż brązowy, kasze grube, makarony razowe, pieczywo razowe. Są bogatym źródłem błonnika, przyspieszającego przemianę materii i zapobiegającemu zaparciom.
- spożywanie produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego, tj. chude mięso i chude ryby oraz pochodzenia roślinnego, tj. cieciorka, soczewica, groch, fasola, qinoa, amarantus
- jadanie zdrowych tłuszczy pochodzenia roślinnego: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej lniany
Najlepsze efekty odchudzania obserwuje się przy jednoczesnej stosowanej odpowiedniej diecie odchudzającej, umiarkowanej aktywności fizycznej i dobrze dobranej przez lekarza dawce leku.
Every investment has risks. And every pg slot มาใหม่ investor has stress with that type of investment.