Makaron z dyni – zdrowa i dietetyczna alternatywa dla miłośników makaronów, którzy chcą schudnąć raz na zawsze
Spaghetti przyrządzone z dyni to idealna alternatywa dla wszystkich, którzy uwielbiają makarony, ale chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i wzmocnić organizm od wewnątrz. Zastąpienie węglowodanów w diecie tym pysznym i zdrowym warzywem w krótkim czasie przyniesie zaskakujące efekty dla ciała zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Sprawdź, jak przygotować dyniowe spaghetti i jakie ma zalety.
2. Dietetyczne zastępstwo
O zaletach i właściwościach dyniowego makaronu od dawna wiedzą już wegetarianie i weganie. Warto jednak, aby sięgali po niego również mięsożercy. Porcja 100 g tradycyjnego spaghetti to około 150 kcal, taka sama ilość makaronu z dyni to zaledwie 32 kcal. Domowe, warzywne spaghetti jest polecane osobom, które chcą skutecznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, ale nie mogą zrezygnować z ulubionych potraw takich jak spaghetti carbonara czy bolognese. Makaron dyniowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Na kolejnych slajdach dowiesz się, jak go zrobić.
3. Jak przygotować makaron – sposób pierwszy
Najwięcej czasu zaoszczędzisz, jeśli kupisz specjalną maszynkę do robienia makaronów z warzyw. Urządzenie nie jest najtańsze, ale warto w nie zainwestować, ponieważ będzie ci służyć przez wiele lat. Kawałki surowej dyni przemielone przez maszynkę do złudzenia będą przypominały tradycyjne spaghetti. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka lub na patelnię z ulubionym sosem i smaż przez pięć minut. Pilnuj, aby się nie rozgotował. Makaron ma być jędrny i sprężysty, tak jak makaron al dente.
4. Jak przygotować dynię – sposób drugi
Istnieje kilka przepisów, które pomogą ci przygotować pyszny i dietetyczny makaron. Wybraliśmy dla was dwa najpopularniejsze. Upiecz dynię rozkrojoną na pół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut w folii aluminiowej. Następnie wyjmij ją z piekarnika, a widelcem wydrąż miąższ ze środka warzywa. Wymieszaj z przygotowanym sosem i gotowe!
5. Makaron działa na skórę
Dynię uprawiano już ponad 300 lat przed naszą erą. Jej lecznicze właściwości cenili sobie starożytni Egipcjanie i Azjaci. Dzięki zawartości beta-karotenu, który jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, dyniowy makaron włączony do menu wpłynie dobroczynnie na twoją skórę. Opóźni procesy starzenia. Dzięki niemu pozbędziesz się też drobnych niedoskonałości. Dynia wykazuje również działanie przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu.
6. Skarbnica witamin i minerałów
Makaron dyniowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale również bogaty w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dyni znajdziesz witaminę A, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, karoten, oraz witaminy E, C i PP. Warzywo nie zawiera sodu. Włączenie go do diety jest zalecane osobom, które mają zakwaszony organizm lub często chorują na przeziębienie i grypę.
7. Smaczna i zdrowa
Sezon na dynię rozpoczyna się już na początku września i trwa prawie do końca grudnia, a niekiedy nawet do stycznia. Dynia jest polecana osobom z miażdżycą, niewydolnością nerek, serca czy wątroby. Jest beztłuszczowa, dlatego powinna być wykorzystywana przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Miąższ z dyni jest idealny dla kobiet w ciąży, które chcą złagodzić nudności.
8. Najlepsze przepisy
Na blogach wegan i wegetarian możesz znaleźć wiele sprawdzonych przepisów na spaghetti z dyni. Według doświadczonych kucharzy najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, owocami morza, parmezanem, masłem ziołowym z dodatkiem czosnku, a także z pesto. Najlepsza do przygotowania dietetycznego, zdrowego dania będzie dynia makaronowa. Nie jest łatwo dostępna, ale warto ją znaleźć, bo gwarantuje zaskakujące doznania smakowe.
Makaron z dyni z sosem pomidorowym:) ale sobie narobiłam smaka :) Pyszności :)
Just visit Land Owner website.
Your website is a true testament to your expertise, thank you for sharing it. megagame ใหม่