Makaron z dyni - alternatywa dla makaronu

Makaron z dyni - alternatywa dla makaronu

Makaron z dyni – zdrowa i dietetyczna alternatywa dla miłośników makaronów, którzy chcą schudnąć raz na zawsze 

Spaghetti przyrządzone z dyni to idealna alternatywa dla wszystkich, którzy uwielbiają makarony, ale chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i wzmocnić organizm od wewnątrz. Zastąpienie węglowodanów w diecie tym pysznym i zdrowym warzywem w krótkim czasie przyniesie zaskakujące efekty dla ciała zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Sprawdź, jak przygotować dyniowe spaghetti i jakie ma zalety.

2. Dietetyczne zastępstwo

O zaletach i właściwościach dyniowego makaronu od dawna wiedzą już wegetarianie i weganie. Warto jednak, aby sięgali po niego również mięsożercy. Porcja 100 g tradycyjnego spaghetti to około 150 kcal, taka sama ilość makaronu z dyni to zaledwie 32 kcal. Domowe, warzywne spaghetti jest polecane osobom, które chcą skutecznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, ale nie mogą zrezygnować z ulubionych potraw takich jak spaghetti carbonara czy bolognese. Makaron dyniowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Na kolejnych slajdach dowiesz się, jak go zrobić.

3. Jak przygotować makaron – sposób pierwszy

Najwięcej czasu zaoszczędzisz, jeśli kupisz specjalną maszynkę do robienia makaronów z warzyw. Urządzenie nie jest najtańsze, ale warto w nie zainwestować, ponieważ będzie ci służyć przez wiele lat. Kawałki surowej dyni przemielone przez maszynkę do złudzenia będą przypominały tradycyjne spaghetti. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka lub na patelnię z ulubionym sosem i smaż przez pięć minut. Pilnuj, aby się nie rozgotował. Makaron ma być jędrny i sprężysty, tak jak makaron al dente.

4. Jak przygotować dynię – sposób drugi

Istnieje kilka przepisów, które pomogą ci przygotować pyszny i dietetyczny makaron. Wybraliśmy dla was dwa najpopularniejsze. Upiecz dynię rozkrojoną na pół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut w folii aluminiowej. Następnie wyjmij ją z piekarnika, a widelcem wydrąż miąższ ze środka warzywa. Wymieszaj z przygotowanym sosem i gotowe!

5. Makaron działa na skórę

Dynię uprawiano już ponad 300 lat przed naszą erą. Jej lecznicze właściwości cenili sobie starożytni Egipcjanie i Azjaci. Dzięki zawartości beta-karotenu, który jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, dyniowy makaron włączony do menu wpłynie dobroczynnie na twoją skórę. Opóźni procesy starzenia. Dzięki niemu pozbędziesz się też drobnych niedoskonałości. Dynia wykazuje również działanie przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu.

6. Skarbnica witamin i minerałów

Makaron dyniowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale również bogaty w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dyni znajdziesz witaminę A, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, karoten, oraz witaminy E, C i PP. Warzywo nie zawiera sodu. Włączenie go do diety jest zalecane osobom, które mają zakwaszony organizm lub często chorują na przeziębienie i grypę.

7. Smaczna i zdrowa

Sezon na dynię rozpoczyna się już na początku września i trwa prawie do końca grudnia, a niekiedy nawet do stycznia. Dynia jest polecana osobom z miażdżycą, niewydolnością nerek, serca czy wątroby. Jest beztłuszczowa, dlatego powinna być wykorzystywana przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Miąższ z dyni jest idealny dla kobiet w ciąży, które chcą złagodzić nudności.

8. Najlepsze przepisy

Na blogach wegan i wegetarian możesz znaleźć wiele sprawdzonych przepisów na spaghetti z dyni. Według doświadczonych kucharzy najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, owocami morza, parmezanem, masłem ziołowym z dodatkiem czosnku, a także z pesto. Najlepsza do przygotowania dietetycznego, zdrowego dania będzie dynia makaronowa. Nie jest łatwo dostępna, ale warto ją znaleźć, bo gwarantuje zaskakujące doznania smakowe. 

Tagi: przepisy

Posty powiązane

268Komentarzy

TELEWIZJA CYFROWA

Pełna obsługa techniczna telewizji cyfrowej oraz wszystkich operatorów na terenie Warszawy oraz województwa mazowieckiego

  • Avatar
    kedivekopekturleri
    maj 26, 2023

    Maltese terrier köpekleri, kedivekopekturleri Maltese köpekleri, Akdeniz adalarından gelen dört beyaz köpek ırkının en gözde üyelerinden biridir. Bu köpekler, tarihi olarak Malta adasında yetiştirilmiştir ve genellikle köpek sahipleri tarafından avucunun içinde taşınmışlardır. Bu nedenle, modern dünyada da avuç köpeği olarak bilinirler. wikipedia Dalmaçya köpeğinin kökeni, kesin olmamakla birlikte Hırvatistandaki Dalmaçya bölgesine dayanır. 1800 yıllarından sonra İngilterede yetiştirilen bir köpektir. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde refakatçi olarak yetiştirilmektedir.